Beautiful content. Responsive.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

De aanval van een groep talibanstrijders op een militaire school in de Pakistaanse stad Peshawar is uitgedraaid op een bloedbad. In totaal werden 132 leerlingen en 9 begeleiders tijdens de raid gedood. Het ging om een vergeldingsactie van de taliban.

Een groep talibanstrijders

heeft vanmorgen

vroeg een school bestormd in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. Het ging om een school van 1.100 leerlingen waar vooral kinderen van militairen zitten. Het commando bestond uit negen mannen, volgens sommige bronnen gekleed in uniformen van veiligheidstroepen. Ze droegen ook zelfmoordgordels en zeker drie ontploffingen werden tijdens de inval gehoord.

De schutters zijn meteen beginnen schieten vlak nadat ze de gebouwen waren binnengedrongen, zegt majoor-generaal Asim Bajwa. De strijders hebben geen eisen kenbaar gemaakt. 'Ze namen aanvankelijk geen gijzelaars en zijn beginnen schieten in de hal', zegt Bajwa. Wel hadden ze rantsoenen bij voor meerdere dagen, wat erop wijst dat ze misschien toch de bedoeling hadden leerlingen te gijzelen.

why not ?

'Huilen van de pijn'

'Een van mijn leraars huilde, ze had een schotwond in de hand en huilde van de pijn', getuigt de 15-jarige Shahrukh Khan die in beide benen werd geschoten maar zich kon redden door zich te verstoppen onder een bank. 'Een terrorist liep daarna op haar af en begon op haar te vuren tot ze geen enkel geluid meer maakte. Rondom mij lagen overal vrienden, gewond of gedood.'

Waqar-Ullah Khattack, een leraar die op school aanwezig was, zei dat hij en zijn collega's onmiddellijk riepen dat hun leerlingen op de grond moesten gaan liggen toen ze de machinegeweerschoten en ontploffende granaten hoorden. Een klein uur later werden ze door commando's in veiligheid gebracht waarbij Khattack de lichamen van zeker zeven kinderen zag. 'Ik heb geen woorden voor dit soort terrorisme, we zijn allemaal mentaal te veel van streek', zei hij aan The Guardian.

Ouders

In de buurt van de school was de hele ochtend het geluid van geweerschoten en overvliegende helikopters te horen. Interventietroepen omsingelden de school en ziekenwagens voerden gewonden weg. De politie probeerde de ouders van de kinderen tegen te houden de school binnen te lopen.

Pas meer dan acht uur na de start van de inval verklaarde het leger dat alle aanvallers gedood waren en de operatie voorbij was. Het ging om het bloedigste incident in Pakistan sinds jaren.

Wraak

De Pakistaanse taliban (TTP, Tehreek-e-Taliban Pakistan) eiste de aanval op, als vergelding voor een militair offensief tegen de militanten in de noordwestelijke stammenregio, in Noord-Waziristan. Een woordvoerder van de taliban zei aan het persagentschap AFP zes mannen gestuurd te hebben, onder wie sluipschutters en zelfmoordterroristen. Zij zouden het bevel hebben gekregen op de oudere leerlingen te schieten, maar de kinderen te sparen.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif noemt de aanval op de school in Peshawar een nationale crisis. 'Ik zal de operatie persoonlijk overzien vanuit Peshawar', zegt hij.